Alle mennesker har behov for søvn for at kunne fungere optimalt i løbet af dagen, men hvorfor sover man egentlig?

Din krop er indstillet til at lade op, når du sover. På den måde får du ny energi til dagen efter. Menneskekroppen kan sammenlignes med de yderst udviklede smartphones og tablets, som også skal lades op efter en bestemt tid. Det er også, mens du sover, at produktionen af testosteron og væksthormoner øges. Immunforsvaret bliver aktiveret, og din krop bliver stærkere til at bekæmpe udefrakommende infektioner og sygdomme.

Når du bliver syg, sover du mere, end du plejer. Det skyldes, at din krop arbejder bedre, når du sover. Kroppen sparer på den energi, den ellers skulle bruge til andre funktioner, som f.eks. at bevæge sig, og bruger den istedet på at bekæmpe infektionen.

Hvis du er stresset kan det være årsag til dine søvnproblemer

Stress er en af de mange faktorer, som kan påvirke din søvnrytme.

”Der er ingen tvivl om, at stress er én af de mange årsager til, at søvnproblemer kan opstå, og selv når det der oprindeligt stressede dig er væk, kan søvnproblemer i sig selv gå hen og blive en stress-faktor.” Siger Bobby Zachariae, professor i sundhedspsykologi på Århus Universitet og Kræftafdeling ved Psykologisk Institut.

Stress er noget, som kommer fra naturens side. Det er en forsvarsmekanisme, som din krop udtrykker. Mekanismen opstår, når du er stresset, dvs. den går i gang, når du ser en udfordring eller fare og reagere på den. Er du typen der sover let og er modtagelig overfor stress, får din krop let søvnproblemer i stressede perioder. For nogen går det over efter noget tid, men for andre kan det godt blive ved gennem en længere periode. Dermed sættes der gang i den onde cirkel, som fortsætter.

”Stress aktiverer os psykisk og fysisk og holder os vågne ved at modvirke det naturlige søvnpres. Det er sværere at falde i søvn, når man tænker på en masse problemer.” Uddyber professoren.


Motion vil hjælpe på dine søvnproblemer

Det kan betale sig at dyrke motion, hvis du døjer med søvnproblemer.

”Forskning taler for, at folk med søvnproblemer kan få en forbedret søvn, hvis de bliver fysisk aktive” Siger professor Anders Sjödin.

Hvis du bare træner i en times tid, øger du chancen for at forbedre din søvnrytme, søvnlængden og søvnkvalitet. Det skyldes at en fysisk træt krop, som er blevet træt ved at udføre en fysisk aktivitet, virker godt på stressrelaterede problemer. Fysisk motion er en meget god måde at koble af på, fordi det nedsætter dine spændinger og stress. Det øger også chancen for, at du kommer af med dine stressende tanker. Motion giver dig energi, hjælper på humøret og giver dig meget bedre søvn. Derfor er det vigtigt, du motionerer og gør en god gerning for din søvnrytme, krop og psyke. Selvom det kan være rigtig godt for din søvnrytme, skal du passe på med at dyrke fysisk motion kort tid før sengetid, da det kan have en negativ effekt på din søvnrytme.

Lige nu kan du få 4 ugers træning for 0,- på din arbejdsplads kontakt os her

 

Her kommer vi med 8 råd til, hvordan du kan sove bedre.

  1. Vær fysisk aktiv i løbet af dagen
  2. Undgå koffein før sengetid
  3. Undgå alkohol før sengetid
  4. Undgå store mængder energi- og fedtrig kost inden sengetid
  5. Sørg for at soveværelset er veltempereret
  6. Undgå støj
  7. Undgå lys fra skærme
  8. Sørg for, at soveværelset er mørkt

1. Vær fysisk aktiv i løbet af dagen

Flere studier viser, at både akut og regelmæssig aktivitet forbedre søvnkvaliteten og søvnlængden. Derfor er det vigtigt at dyrke regelmæssigt motion, hvis du vil have en god nats søvn.

2. Undgå koffein før sengetid

Koffein findes naturligt i kaffe og te, og tilsættes i forskellige energidrikke. Det har en opkvikkende effekt og forlænger derfor den tid, det tager om at falde i søvn og forkorter den totale søvnlængde. Der er dog store individuelle forskelle på, hvordan koffein virker, men undgå helst de lækre koffeinrige drikke tre timer før sengetid.

3. Undgå alkohol før sengetid

Ja, du læste rigtigt! Alkohol har en negativ effekt på din søvn. Du sover mere uroligt og risikerer at få mareridt og intense drømme, der hæmmer din REM-søvn.

4. Undgå store mængder energi- og fedtrig kost inden sengetid

At spise store mængder fedtholdig mad inden sengetid har vist sig at være dårlig for søvnlængden. Hvis du er sulten, inden du skal sove, så spis en banan eller drik et glas mælk, da disse har en positiv virkning på nattesøvnen.

5. Sørg for at soveværelset er veltempereret

Undersøgelser peger på, at en temperatur mellem 18 og 21 grader er den bedste, når du skal sove. Find din egen favorit temperatur mellem disse.

6. Undgå støj

For at du sover trygt, er det vigtigt, der er ro omkring dig. Forskning viser, at lyde over 30 decibel kan være skadelige for din søvn. Især folk, der bor op af en trafikeret vej, kan få sin søvn forstyrret. Sørg derfor at have nogle gode vinduer og isolering, der skærmer af for lyden.

7. Undgå lys fra skærme

Hvis du arbejder med computere sent om aftenen, kan det give dig besvær med at falde i søvn. Det skyldes, at computerskærme udsender et lys, som påvirker hjernens døgnrytmesystem. Hvis du er typen, der går på Facebook eller tjekker emails, inden du går i seng, kan du med fordel skrue lysintensiteten ned på din skærm. Det bedste alternativ ville være at skifte tabletten ud med en bog.

8. Sørg for, at soveværelset er mørkt

Melatonin er et stof i vores krop, der hjælper os med at falde i søvn, og som dannes i mørke. Sørg derfor altid for, at dit soveværelse er mørkt, når du går i seng. Brug eventuelt en maske, hvis du ikke har mulighed for at slukke lyset.

Reference:

Vidensråd for forbyggelse (2015): Rapporten Søvn og Sundhed

Lige nu kan du få 4 ugers træning for 0,- på din arbejdsplads kontakt os her