Du har sikkert bemærket, at der i alle fitnesscentre bliver spillet højt musik, og at folk, der træner, næsten altid har høretelefoner i ørene. Men hvad har musik af indflydelse på din træning?

 

Det mentale aspekt

Musik til træning har den gavnlige effekt, at du får lettere ved at presse dig selv udover smertegrænsen. Studier viser, at du kan træne i længere tid, før du opnår fuldstændig udmattelse. Grunden til dette er, at når du træner med musik, fjerner du dit fokus midlertidigt fra smerterne og følelsen af udmattelse, så du kan presse dig selv lidt mere. Du skal dog være opmærksom på, at musikken ikke forbedrer dit maksimale løft. Det vil sige, hvis du går efter et max løft på en enkelt gentagelse, vil musikken ikke få dig til at præstere bedre, da det her handler om at bruge alle kræfter, og ikke at fjerne det mentale fokus.

musik til træning

Musik som opvarmning

Musik har en stor indflydelse på vores humør. Forskning viser, at musik kan øge din produktion af stresshormonet noradrenalin i kroppen. Det medfører, at du bliver mere ophidset, opmærksom, og dit fokus bliver bedre. Måske kender du det selv? Du sætter dit yndlingsnummer på med fuld skrue, og du kan straks mærke, hvordan kampgejsten og motivationen øges?

 

Studier viser, at en øgning af dette stresshormon bidrager til en bedre performance i anaerobiske aktiviteter som styrketræning eller HIIT, hvor du skal yde maksimalt i kort tid.

 

Musik som boost til udholdenhed

Ved et studie i 2015 fandt forskere ud af, at musik har en mærkbar effekt, når det kommer til styrketræning. Et af studierne viste en stigning på 5,8%, i antallet af gentagelser, som testpersonerne kunne udføre ved bænkpres, når de lyttede til musik. Det lyder ikke af meget, men tilfører du små 6% til hvert sæt, du udfører, har det en stor effekt på den længere bane.

musik og dødløft

Det viser sig altså, at musik har en mærkbar effekt på dine præstationer i træningscenteret. Invester i nogle gode høretelefoner, lav en playliste med din yndlingsmusik og præster bedre i træningscenteret.